top of page

Gary Oldman ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα



Προχθές είδα για πολλοστή φορά το τέλος του "και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι". Το έχω δει σίγουρα πάνω από 50 φορές και όποτε τυχαίνει να το παίζει η τηλεόραση το ξαναβλέπω αδιαμαρτύρητα. Εντάξει είναι ένα καταπληκτικό κατασκοπευτικό θρίλερ, με δουλεμένους υπέροχους χαρακτήρες, σενάριο αντάξιο του βιβλίου του Τζον Λε Καρέ, φοβερά σκηνικά και ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα, αλλά και με ένα πολύ δυνατό καστ το οποίο ακολουθεί τον υπέροχο πρωταγωνιστή Gary Oldman. Για μια ακόμη φορά αυτός ο χαμαιλέοντας της υποκριτικής μας καθηλώνει.

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του βιογραφικού του που εύκολα μπορεί να το βρει κανείς σε οποιοδήποτε site σχετικό με τον κινηματογράφο. Θα μιλήσω απλά σαν σινεφίλ, και μία από τους άπειρους θαυμαστές του. Γνωστός για τις εμβληματικές ερμηνείες του τόσο στο "και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι" όσο και στην "πιο σκοτεινή ώρα" όπου ήταν αγνώριστος, καταφέρνει εύκολα να μεταμορφωθεί από τον απλό, άχρωμο και άοσμο αστυνομικό Jim Gordon στα τελευταία Batman, σε ακαταμάχητο κακό στο κλασικό πλέον "Leon" απέναντι στον Jean Renault, στο "Air Force One" αλλά και στο "Πέμπτο Στοιχείο". Ένας μαγευτικός Δράκουλας που παρακαλάς να σε δαγώσει, ένας αξέχαστος ροκ σταρ στο "Sid and Nancy" και η λίστα είναι ατελείωτη.

Πρόσφατα έπεσα τυχαία σε μία πιο νέα ερμηνεία του στη σειρά "slow horses" όπου υποδύεται έναν ξεπεσμένο και σε δυσμένεια, αλλά θρυλικό πράκτορα της MI5. Αν καταφέρετε να βρείτε τους δύο πρώτους κύκλους που κυκλοφορούν είναι σίγουρο ότι θα τους ρουφήξετε όπως και εγώ, μιας και ο ρόλος είναι κομμένος και ραμμένος για να παιχτεί από αυτόν, αλλά και οι σεναριογράφοι έχουν δώσει τα ρέστα τους με απίστευτες ατάκες. Περιμένω ανυπόμονα και για τον τρίτο κύκλο.

Μόνο μεγάλες ερμηνείες που ανυψώνουν ακόμη και τους πιο αδιάφορους και αμφιλεγόμενους ρόλους μας έχει δώσει. Ένας λόγος να δούμε Harry Potter ακόμη και εμείς που δεν είμαστε λάτρεις του είδους. Είναι σε κάθε περίπτωση μια μορφή του σύγχρονου κινηματογράφου, ένας γητευτής της μικρής και μεγάλης οθόνης, ένας αντισυμβατικός ήρωας, που δεν χρειάζεται θεληματικό πηγούνι για να γοητεύσει το κοινό.

Comentarios


bottom of page