top of page

Γιορτές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή σε ελληνικά χωριά;



Τα έχω κάνει και τα δύο, αν και στην πλειοψηφία προτιμούσαμε την απόδραση σε πόλεις του εξωτερικού. Μόναχο, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη και πιο πρόσφατα το Παρίσι, μας πρόσφεραν αξέχαστες γιορτινές μέρες και παραμυθένιες εμπειρίες! Είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μοναδικές ευκαιρίες να επισκεφθεί κανείς την κεντρική Ευρώπη και να ξεφύγει από τα παραδοσιακά έστω και λίγο! Οι μέρες το επιτρέπουν, αφού όλοι έχουν διακοπές και τα Χριστουγεννιάτικα παζάρια δίνουν τον γιορτινό τόνο! Συγχρόνως, τα μουσεία και τα αξιοθέατα κάθε πόλης λειτουργούν και προσφέρουν πληθώρα νέων γνώσεων και συγκινήσεων τρέφοντας την περιέργεια του ταξιδιώτη. Αλλά, και μέρη που σνομπάραμε και τα θεωρούσαμε εμπορικά, τις γιορτινές μέρες αποκτούν άλλη μαγεία και διάσταση και μας κάνουν να αναθεωρούμε τις απόψεις που είχαμε! Αυτό μου συνέβει στην Eurodisney που από εκεί που την θεωρούσα χάσιμο χρόνου έγινα φανατική οπαδός της!

Κακά τα ψέματα οι γιορτινές μέρες αποκτούν μια άλλη διάσταση στις μητροπόλεις του κόσμου! Η αλήθεια όμως είναι ότι μετά από τα γεμάτα προγράμματα που ακολουθούμε, η ανακούφιση της επιστροφής και της προοπτικής της ξεκούρασης, φαντάζει απαραίτητη!

Η άλλη εναλλακτική; Γιορτές στα ελληνικά χωριά! Και ειδικότερα στα ορεινά χωριά μας, όπου οι ξενώνες και τα boutique hotels προσφέρουν μια ανεκτίμητη φιλοξενεία, ενώ η μαγεία των ημερών είναι ικανή να κάνει όλους τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες να γίνουν μια παρέα και να πιουν τα κρασιά τους σχολιάζοντας την ελληνική επικαιρότητα, με ειδίκευση τα κους κους και τους Έλληνες σταρ. Ζαγοροχώρια, Καρπενήσι, Περτούλι, Αράχωβα, όλα έχουν να προσφέρουν θαλπωρή και αξέχαστα παραδοσιακά γεύματα! Μπορεί να μην είναι τα κυριλέ εστιατόρια των πεντάστερων ξενοδοχείων, αλλά δεν έχω βρει ακόμα κάποιον που να μπορεί να αντισταθεί στις μαμαδίστικες γεύσεις που προσφέρει μία γάστρα! Χαλαρωτικές βόλτες στο βουνό, ατελείωτες ώρες δίπλα από το τζάκι και χαλαρές ώρες στον καναπέ δίπλα στο τζάκι με ή χωρίς επιτραπέζια ξεκουράζουν κάνοντας το τόσο απαραίτητο διάλλειμα από τα τετριμμένα πραγματικό!

Ακόμη, όμως, και για αυτούς που έμειναν στην πόλη, λόγω ανάγκης ή υποχρεώσεων, υπάρχει τρόπος διαφυγής! Προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε κάπου αλλού και μη μιζεριάζεται στο σπίτι σας! Ντυθείτε καλά και πηγαίνετε σε ένα μουσείο, ένα θέατρο, ένα wine bar, Αγοράστε δώρα για τους αγαπημένους σας, πιείτε ένα αφρώδες κρασί φορώντας όμορφα ρούχα και παπούτσια ακόμη και στο σπίτι σας, κλείστε την τηλεόραση και ακούστε playlists που σας ταξιδεύουν!

Όλα είναι θέμα διάθεσης και η ευτυχία είναι απόφαση! Ακούγεται δύσκολο αλλά επιλέξτε την γιατί κανείς δεν την αξίζει όσο εσείς!

Commenti


bottom of page