top of page

Γιορτινά τραπεζώματα...μία αποστολή για γερά νεύρα!



Ετοιμαστείτε κορίτσια, έρχονται τα σόγια! Ακόμη μία σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες σκιάζει το πνεύμα και τις μέρες των γιορτών! Που θα πάμε τα Χριστούγεννα και ποιοι θα έρθουν την Πρωτοχρονιά; Κλασσικά την Πρωτοχρονιά καλώ στο σπίτι τους δικούς μου και δικούς του, γιατί μου αρέσει να τραπεζώνω αλλά και ενδόμυχα μάλλον σαν μια μικρή ένδειξη εξιλέωσης, γιατί φροντίζουμε να λείπουμε πάντα τα Χριστούγεννα, είτε σε πόλη της Ευρώπης είτε σε πιο ρουστίκ ελληνικό προορισμό! Το έχω κάνει λίγο σαν παράδοση, αν και την έσπασα πέρυσι, λόγω ανωτέρας βίας, αφού το βράδυ της παραμονής ανακαλύψαμε ότι έχουμε άπαντες κορονοϊό και φάγαμε η τετράδα! Ακόμη αναρωτιέμαι ποιο ήταν το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των υπολοίπων, και μάλλον θα μου το αποκαλύψουν φέτος.

Η σύνθεση κλασσική, όπως πάνω κάτω περίπου προστάζει η ελληνική παράδοση που θέλει να βρίσκονται στο τραπέζι όλες οι γενιές της οικογένειας, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι και ξαδέρφια. Το μενού είναι επίσης ένα θέμα. Μην σου πω και δύο θέματα. Είκοσι χρόνια τραπεζωμάτων και εντατικών σπουδών και πρακτικής στο θέμα από τη μανούλα, μου έμαθαν κάποια πράγματα ώστε να βγαίνει το γεύμα ομαλά. Καταρχήν ξεκινάμε με το κυρίως πιάτο, που αναλόγως τα άτομα μπορεί να είναι ένα ή δύο κρέατα. Αρνάκι και χοιρινό; Χοιρινό και μοσχάρι; Μπορείτε να κάνετε όποιον συνδυασμό θέλετε. Φροντίστε όμως το ένα να γίνει στον φούρνο και το άλλο στην κουζίνα. Και επειδή πρέπει να περάσετε και εσείς καλά φροντίστε ούτε να δυσκολευτείτε ούτε να κάνετε κάτι που χρειάζεται να είστε απίκο και την τελευταία στιγμή! Αποκλειστεί τα τηγανητά, λοιπόν γιατί ποιος θέλει να κάθεται πάνω από το τηγάνι μέχρι την τελευταία στιγμή και να μυρίζουν τα μαλλιά του; Η γάστρα είναι η καλύτερη φίλη μας κορίτσια! Ρίξτε ένα καλό κομμάτι κρέας μέσα, κατά προτίμηση ένα αρνίσιο μπουτάκι με πατάτες και λίγες σκελίδες σκόρδο και αφήστε τον φούρνο να κάνει όλη τη δουλειά! Τώρα σε περίπτωση που είστε περισσότεροι από οχτώ κάντε και ένα ψητό κατσαρόλας, χοιρινό ή μοσχάρι και κρατήστε το gravy για εφέ. Ένα πιλάφι με μία χούφτα άγριο ρύζι για συνοδευτικό και έχετε τελειώσει! Για την αρχή μην επιχειρήσετε να κάνετε ούζο! Και ειδικά ούζο όπως έκανα κάποτε εγώ με χειροποίητες αλοιφές, ταραμά, μελιτζανοσαλάτα, χτυπητή και τζατζίκι, παστά, πασουρμά και τα συναφή! Ένα αξιοπρεπές ούζο με μεζέδες είναι πιο δύσκολο από ολόκληρο το τραπέζι! Προτιμήστε την ευρωπαϊκή εκδοχή του πρώτου πιάτου μιας σούπας. Ευκολάκι η κολοκυθόσουπα, ειδικά αν πάρετε έτοιμη κομμένη την κολοκύθα όπως έχουν πολλά σούπερ μάρκετ. Και μην νιώσετε ενοχές προσθέτωντας ζωμό έτοιμο ή σπιτικό μαζί με κρέμα γάλακτος και χωρίς να το καταλάβαιτε βγάλετε το πρώτο πιάτο. Για σαλάτα έτοιμη πλυμμένη μαζί με λίγη παρμεζάνα και κρουτόν αλλά πραγματική σίζαρ σος με μαγιονέζα, αντζούγια και σκόρδο για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Αν επιμένεται να βγάλετε ορεκτικά, εστιάστε σε κάτι πολυτελές που όμως καταφέρνει να σας λύσει τα χέρια. Λίγο μπρικ, πατέ, φουά γκρα ή ακόμα και αυγοτάραχο θα δώσουν άλλον αέρα στο τραπέζι και κυρίως δεν θα σας κουράσουν! στο κάτω κάτω βγάλτε λίγο σολομό με κάπαρη και λεπτές μισές φετούλες λεμόνι! Μην ξεχάσετε τα τυριά και κάποιο ξερό φρούτο (σύκο ή βερύκοκκο) ή μαρμελάδα ντομάτα. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται λίγα ένα αλλαντικό πασπαλισμένο με λάδι τρούφας θα κλείσει τον κύκλο φαγητού! Γλυκά δεν κάνω γιατί όλο και κάποιος θα φέρει ή θα καταφύγω στα αγαπημένα από όλους τρίγωνα πανοράματος.

Το θέμα είναι ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και μην ξεχνάτε ότι οι συνδαιτυμόνες σας δεν έχουν να φάνε καμμιά εβδομάδα αλλά τους ενδιαφέρει πιο πολύ να δούνε εσάς, ή έτσι θα έπρεπε, και στο τέλος του τραπεζιού δεν θα πρέπει να σέρνεστε αλλά να βρεθείτε με ένα καλό ποτήρι κρασί στο χέρι απολαμβάνοντας την ημέρα. Η μόνη σας προσπάθεια θα πρέπει να είναι στο να μην ξεχάσετε τυχόν αλλεργίες. Και κάτι τελευταίο: πιείτε και ένα ποτηράκι πριν φτάσουν! Πιστέψτε με θα βοηθήσει!

Καλές γιορτές!!!!


Comments


bottom of page