top of page

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης


Το διάβασα μονορούφι το περσινό καλοκαίρι και πέρασα ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΑ! Βιβλίο με λόγο που ρέει, κινηματογραφικό, σαν να βλέπεις την υπόθεση να εκτυλίσσεται μπροστά σου, με αγωνία που χτυπάει κόκκινο και χιούμορ που τσακίζει κόκαλα! Εκείνο το σαρκαστικό, καυστικό, φλεγματικό, βρετανικό χιούμορ που δεν μπαίνει σε κουτάκια, και σε κάνει να γελάς ξαφνικά δυνατά στην παραλία και να σε κοιτάζουν οι υπόλοιποι λουόμενοι.

Αν και φαίνεται μεγάλο, θα σας φανεί σύντομο. Εκτυλίσσεται σε πολλά επίπεδα και από την οπτική διαφόρων ηρώων, με συνεχείς αποκαλύψεις και ανατροπές, καταφέρνοντας να μαγέψει τον αναγνώστη. Ο τόπος είναι ένας οικισμός ευγηρίας. Προσέξτε! Όχι οίκος αλλά οικισμός! Ένα υπέροχο μέρος στην αγγλική ύπαιθρο που διαθέτει τα πάντα από τους απαραίτητους γιατρούς μέχρι και όλα τα εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και άλλα. Και κυρίως οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα σε αυτό το μέρος και μπαινοβγαίνουν όποτε τους καπνίσει! Σκέφτομαι σοβαρά να το τσεκάρω σε καμιά τριανταριά χρόνια, αν το αντέχει το πορτοφόλι μου!

Εκείνο όμως που πραγματικά με αιχμαλώτισε είναι το τρελό παρεάκι των ηλικιωμένων που είναι όλοι τους, τουλάχιστον περιπτωσάρες! Υπάχει λίγο από όλα! Ο τυπικούρας με τις απίστευτες γνώσεις, ο χαβαλετζης μάγκας συνδικαλιστής (ναι, ευδοκιμεί και στη Βρετανία αυτό το είδος, απ' ότι φαίνεται), η καθωσπρέπη συνταξιούχος με την ήσυχη δύναμη, και φυσικά η αινιγματική κυρία που μπορεί να φέρει σε πέρας τα πάντα. Είναι τόσο ωραία δομημένοι αυτοί οι απίστευτοι τύποι, που σε κάνουν να ανυπομονείς πότε θα γεράσεις για να τους μοιάξεις! Οι υπόλοιποι νεότεροι και ανυποψίαστοι ήρωες, μάταια προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στους αποφασισμένους υπερήλικες που λειτουργούν κυριολεκτικά ως οδοστρωτήρες χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να πετύχουν το σκοπό τους, όπως τη συνήθη συμπόνια που προκαλεί η ηλικία τους, ή ακόμη και τις ενοχές που μπορεί να έχουν τα παιδιά τους! Και είναι όλοι τους απολαυστικοί! Υπέροχος ο Richard Osman, δεν το έγραψε απλά, αλλά στην ουσία το σκηνοθέτησε κιόλας! Με κάνει να ανυπομονώ για τα επόμενα, αφού μου άνοιξε ξανά την πόρτα στα αστυνομικά μυθιστορήματα με τα οποία νόμιζα ότι είχα ξεμπερδέψει οριστικά.


Η ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική

Comments


bottom of page