top of page

Καπάνι - η ανοιχτή αγορά τροφίμων

Updated: Jan 25, 2022

Το καπάνι είναι η παλιά παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της δεν είναι γνωστή, αλλά ξέρουμε ότι σίγουρα υπήρχε πριν από το 1498, μιας και έχουν βρεθεί επίσημα έγγραφα στην μονή Βλατάδων που το επιβεβαιώνουν και μάλιστα αναφέρουν ότι η ονομασία του σημαίνει αγορά σιτηρών. Αρχικά, ανήκε σε μια περιοχή της πόλης όπου Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν, ενώ μετά το 1492 πολλοί Εβραίοι μετανάστες μετακόμισαν σε αυτήν.


Στις αρχές του εικοστού αιώνα η αγορά αλεύρου του Καπάνι εμπλουτίστηκε με μια πλειάδα καταστημάτων που πουλούσαν ακόμη και μικρά ζώα. Στην αγορά μπορούσε κανείς να βρει επίσης ένα τζαμί, μια συναγωγή και ένα εβραϊκό σχολείο, σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες.



Γεωγραφικά η αγορά εκτείνονταν κατά μήκος της οδού Μενεξέ που σήμερα ονομάζεται Βατικιώτη, και η οποία ξεκινούσε από το Μπεζεστένι, την κλειστή (καλυμμένη) αγορά κοντά στην Βενιζέλου, έφτανε στην πλατεία του Καπάνι και έστριβε προς τα πάνω, συναντώντας την Εγνατία οδό, απέναντι από τα λουτρά «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ». Το Καπάνι κάηκε το 1889 και ξανακάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917. Μετά από αυτό οι Εβραίοι κυρίως κάτοικοι, μετέτρεψαν τα καταστήματα τους στα διώροφα, που βλέπουμε και σήμερα. Ακόμη και σήμερα οι Θεσσαλονικείς ψωνίζουν από αυτά τα μαγαζιά που ανακαινίσθηκαν το 1978. Μπορούμε να βρούμε ψάρια, κρέας, λαχανικά και φρούτα, ελιές, τουρσί, γλυκά, μπαχαρικά ή τυριά.

Σήμερα το Καπάνι είναι τόπος συνάντησης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας. Περπατώντας στους δρόμους του γοητευόμαστε από τις μυρωδιές και εντυπωσιαζόμαστε από τον τρόπο που οι έμποροι προωθούν τα εμπορεύματα τους.



Comments


bottom of page