top of page

Στην τελική ευθεία...για τα δώρα




Λίγο πριν τις γιορτές υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, και για κάποιους δεν είναι πάντα αυτονόητα. Ναι, βέβαια έρχονται μέρες ξεκούρασης για τα παιδιά, αλλά και...μέρες κούρασης για τους γονείς.

Τα δώρα λοιπόν... Ένας ετήσιος γρίφος με πολλές παραμέτρους. Τα παιδιά βρίσκονται πάντα στην κορυφή της λίστας. Όταν αυτά ήταν μικρά, και ο Άγιος Βασίλης υπαρκτός και αγαπημένος άγιος, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Αγορά κάποια ώρα που έλειπαν στο σχολείο, ή σε κάποια γιαγιά, αφού πρώτα βολιδοσκοπούσα τις επιθυμίες τους και άλλες φορές (τις περισσότερες, ομολογώ χωρίς ενοχές) τις κατήυθηνα! Και μετά το γύρισμα του χρόνου, με χεράκια ανυπόμονα, ματάκια γεμάτα προσμονή, ανακάλυπταν θριαμβευτικά ότι ναι υπάρχει Άγιος Βασίλη, αφού και το γάλα ήπιε και τον κουραμπιέ έφαγε και κυρίως τα δώρα ήταν σωστά! Σε μεγαλύτερες ηλικίες το σκηνικό φοβάμαι δυσκολεύει, γιατί ακόμη και αν μας τελείωσε ο Άγιος Βασίλης , αυτός επιμένει να μας επισκέπτεται σε πείσμα των τραπεζικών λογαριασμών! Και πλέον δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, πράγμα που με φέρνει συχνά στην θέση του Tom Cruise στις επικίνδυνες αποστολές! Γιατί άντε να πάρεις το δώρο χωρίς την παρουσία τους! Αδύνατο! Και αυτό ξέρετε βέβαια τι σημαίνει! Καταρχήν έξτρα προγραμματισμός! Βρες την ώρα που τους βολεύει και βόλεψε τα και εσύ με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Και αν τα βλαστάρια σου είναι από δύο και πάνω οπλίσου με θάρρος και κουράγιο, γιατί και φασαρία θα γίνει, και θα μαλώσουν μεταξύ τους, και θα βαρεθούν, παρόλο που όλη η ιστορία γίνεται γι' αυτά, και θα θέλουν και κάτι ακόμη, και τέλος πάντων ξέρεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο. Φαντάσου τώρα να θέλουν κάτι που δεν το βρίσκεις στο νούμερο τους! Τρέμω την ώρα και στιγμή που η πωλήτρια με συγκαταβατικό ύφος θα ξεστομίσει τη φράση "δυστυχώς έχει τελειώσει στο νούμερο σας..." κοιτώντας με όλο λύπη και συμπάθεια. Παρεπιπτώντως έχω παρατηρήσει ότι όποτε βγαίνω για να ψωνίσω στα παιδιά μου τώρα τελευταία οι πωλήτριες με κοιτάζουν με συγκαταβατικό τρόπο, σαν να ξέρουν τι τραβάω σαν μια μαμά εφήβων. Σε αυτό βέβαια μάλλον συμβάλλει και το από ανέκφραστο μέχρι βλοσυρό ύφος τους που με περιμένει στην γωνία να κάνω ή να πω κάτι λάθος.

Επόμενα στη λίστα είναι τα βαφτιστήρια. Εδώ τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα, αφού πάντα είναι απόντα και οι ηλικίες τους έχουν άπειρες επιλογές δώρων. Εδώ προτείνω να μην αυτοπαγιδευτείτε ρωτώντας τους τι θέλουν. Δεν το κάνω ποτέ, και άλλωστε υπάρχουν κάρτες αλλαγής. Μαζί με τα βαφτιστήρια πάρτε την παραδοσιακή βασιλόπιτα για τον νονό του δικού σας παιδιού, αλλά και κάτι μικρό για τα παιδιά του! Πιστέψτε με θα σας γλιτώσει από διάφορες παρεξηγήσεις.

Δύσκολη περίπτωση είναι γιαγιάδες, παππούδες και συγγενείς παντώς τύπου που τυχαίνει να γιορτάζουν αυτές τις μέρες. Πόσες πυτζάμες και παντόφλες να πάρεις πια; Εναλλακτικές είναι τα αρώματα, τα καλάθια καλλυντικών, αλλά ακόμη και ένα κοσμηματάκι, επιλογές που μπορούν να δουλέψουν το ίδιο καλά σε μία μεγάλη κυρία όσο και σε μία έφηβη!!! Αν όμως διαβάζουν, όπως εγώ και οι δικοί μου, δεν υπάρχει κανένα άγχος αφού τα βιβλιοπωλεία έχουν υπέροχες εκδόσεις και νέα αναγνώσματα.

Τέλος, υπάρχουν δύο περιπτώσεις που δεν πρέπει να ξεχάσετε! Σημαντικότερη το έτερον ήμισι σας! Πάρτε του κάτι που να δείχνει το πόσο τον εκτιμάτε, και ότι ήταν ωραίος αυτός ο χρόνος που περάσατε μαζί του! Και η δεύτερη περίπτωση είναι οι άνθρωποι που θα περάσετε μαζί τους την αλλαγή του χρόνου. δεν γίνεται να ανταλλάσετε μεταξύ σας δώρα και να μην πάρετε κάτι όμορφο και για αυτούς. Ωραίες λύσεις είναι τα λευκώματα που εύκολα βρίσκουν την θέση τους στα coffee tables ή τα αρωματικά κεριά!

Καλή τύχη λοιπόν! Αλλά επειδή υπάρχει περίπτωση να κουραστείτε, να ταλαιπωρηθείτε, να εκνευριστείτε, μην νιώσετε ενοχές και τύψεις αν θελήσετε να πάρετε και στον εαυτό σας ένα δώρο! Το αξίζετε όσο κανένας!


Comments


bottom of page